Zelf importeren

Door koffie zelf te importeren uit de koffielanden rondom de evenaar, bereiken we het grootste voordeel ten opzichte van onze concurrenten. In een kleine container past 20.000 kilo ongebrande koffie maar de omzet ligt nog onder de 200 kilo gebrande koffie per maand in februari 2019. Dus het doel zelf importeren leek ver weg. Maar toen kwam er een mooie kans. Het leveren van ongebrande koffie aan koffiebranders in Nederland.

Toeval bestaat niet, want vrij snel na onze eerste levering van 1000 kilo specialty koffie uit Colombia aan een middelgrote koffiebrander in Nederland, kwamen we in contact met BMP International, een Japanse organisatie, waarvan de oprichter 4 jaar lang op een koffieplantage heeft gewoond en zelf verantwoordelijk was voor het optimaliseren van de kwaliteitsprocessen van diverse plantages in Oost-Timor.

Ryou Nagai

Ryou Nagai onze goede vriend en gewaardeerd lid van ons team, is het beste wat ons is overkomen. Met kennisoverdracht en jarenlange inzet, heeft hij de plantages, waarvoor hij verantwoordelijk was, begeleid met als uiteindelijk resultaat: de winnaar van de beste koffie award in Oost-Timor voor 2 jaar op rij.

Inmiddels is Ryou verantwoordelijk voor alle koffie die wij importeren en betrokken bij onze projecten in Rwanda en Uganda. Waarbij kennis overdracht naar de boeren zijn primaire doel is. Een zegen voor ons, onze klanten maar ook de plantages waar we mee in zee gaan.

Het plan

Dirk en Ryou bedachten samen een plan: in 2021 willen ze een koffieverwerkingsstation realiseren waar de boeren, voor wie de koffie wordt verwerkt, mede eigenaar worden en een eerlijk deel van de befaamde koffiekoek zullen krijgen. De grote merken kopen koffie in voor de commodity tradeprijs die rond de 1,5 doller per kilo schommelt voor specialty koffie momenteel, terwijl de minimale prijs die een plantage nodig heeft om een duurzaam bestaan te kunnen leiden 5 dollar is. Momenteel betalen wij in Oost-Timor meer dan 5 dollar per kilo voor al onze fantastische koffies die we daarvandaan importeren.