Waar komt onze koffie vandaan?

Oost-Timor

Ontdek de magie van Oost-Timor, een land met een rijke geschiedenis en een unieke koffiecultuur. Bij Lagaranta zijn we trots om samen te werken met Peace Winds, een gerenommeerde Japanse NGO die armoede bestrijdt. Samen importeren als een van slechts twee (!) bedrijven in Europa organisch gecertificeerde koffie uit Oost-Timor.

Oost-Timor hoort door een turbulent verleden tot een van de armste landen ter wereld. Na een tragische onafhankelijkheidsstrijd met Indonesië aan het begin van deze eeuw was er nog maar weinig van de infrastructuur over. Des te meer maakt onze direct-trade operatie impact in het land. Door rechtstreeks met de boeren samen te werken, ontvangen ze een eerlijke prijs voor hun koffie, waardoor ze hun levensonderhoud kunnen verbeteren en hun gemeenschappen kunnen ondersteunen.

Hoewel Oost-Timor verantwoordelijk is voor minder dan 0,001% van de wereldwijde koffieproductie, is de kwaliteit van hun koffie ongeëvenaard. Elke boon wordt met de hand geplukt door ervaren boeren, wat zorgt voor een superieur product. Bovendien wordt de koffie op een duurzame manier verbouwd en is er geen sprake van misbruik van seizoenarbeiders.

De koffiegeschiedenis van Oost-Timor gaat eeuwen terug. In de 18e eeuw introduceerden de Portugezen koffie op het eiland. Sindsdien heeft koffie een belangrijke rol gespeeld in de cultuur en economie van het land, en is het na fossiele brandstoffen het grootste exportproduct.

Bij Lagaranta zijn we vereerd om de prachtige koffie van Oost-Timor aan te kunnen bieden. Elke kop koffie draagt bij aan het verhaal van hoop, duurzaamheid en directe handel. Twijfel dus niet en ontdek de unieke smaak die Oost-Timor te bieden heeft!

 

Onze vrienden uit het dorp Lacau in Oost-Timor met ons oude logo

Oost-Timor in feiten

1,36 miljoen

inwoners

1400 - 1600m

hoogte van de plantage

0,0001%

van wereldwijde koffieproductie

Zuid-Oost Azië

Grenst aan Indonesië

Lagaranta en Oost-Timor

Ryou Nagai – die al 4 jaar verantwoordelijk is voor de kwaliteitsprocessen in Oost Timor- reikt een certificaat uit.
Familiefoto bij de droogfaciliteit voor de gewassen koffie in Oost-Timor
Boer Manu laat jonge koffieplantjes zien

Interessant onafhankelijk verhaal over Oost-Timor door de nieuwszender Al Jazeera

Uitgebreid verslag van het gehele koffieproces in Oost-Timor, door onze vriend Ryou Nagai van Peace Winds.

Lagaranta East-Timor

Oost-Timor is relatief onbekend als koffieland, maar de geschiedenis van Oost-Timorese koffie gaat terug tot de 18e eeuw, toen de Portugezen koffiebonen naar dit kleine eiland brachten. Het verwerkingsproces gaat als volgt: De boeren oogsten ‘s ochtends koffiebessen, deze oogst gaat door tot 14:00 uur. Nadat zij de oogst van de dag naar huis hebben gebracht, worden de bessen op dezelfde dag verwerkt. Na gisting en wasproces worden de koffiebonen onder de zon gedroogd. Wat resulteert in koffie van hoge kwaliteit. Deze zeer zachte koffie heeft een lange afdronk en tonen van caramel. Een schepje suiker is beslist niet nodig..!

Colombia

Met trots werken wij samen met Agropecuaria Farallones, een familiebedrijf in Colombia met een rijke geschiedenis en expertise in koffieproductie. Onze samenwerking heeft geleid tot een koffie die het erfgoed en de liefde van de eerste Colombiaanse koffieboeren weerspiegelt. Vanuit de plantages in Antioquia hebben ze wereldwijd erkenning gekregen voor de hoogwaardige kwaliteit van hun bonen.

Met de missie om de landbouw rondom koffie te ontwikkelen, bevordert onze samenwerking de productie, verwerking, marketing en investeringsactiviteiten in de regio. Onze focus ligt op het bieden van koffie van oorsprong, zowel groen als gebrand, met unieke kwaliteiten en met respect voor mens en milieu.

De visie van Agropecuaria Farallones reikt tot 2030, waarin ze streven naar een duurzame klantenkring op internationaal niveau, inclusief een kantoor in de Verenigde Staten. Samen streven we streven naar standaardisatie en perfectie van het koffieproces om de kwaliteit van de bonen te garanderen en verbeteren. Op nationaal niveau wordt Agropecuaria Farallones langzaam maar zeker erkend als een producent van de hoogste kwaliteit Colombiaanse koffie. Lagaranta is trots om samen te mogen werken met een bedrijf dat keer op keer heeft aangetoond niet alleen de beste kwaliteit koffie te leveren, maar ook in harmonie met mens, milieu en cultuur werkt.

 
 
Het uitzicht vanaf de koffieplantage in de regio Antioquia, waar onze Colombiaanse koffie vandaan komt

Colombia in feiten

52,1 miljoen

inwoners

2200 m

hoogte van de plantage

9%

van wereldwijde koffieproductie

Zuid-Amerika

Grenst aan Panaman, Venezuela,
Ecuador, Peru en Brazilië

Lagaranta en Colombia

Groepsfoto op de koffieplantage
Een natuurlijke droogfaciliteit
In het bergachtige Colombia is er uiteraard noodzaak voor goed vervoer.

Lagaranta Colombia

Een unieke en award-winning smaaksensatie uit Colombia. Deze 100% Arabica Specialty koffie heeft aroma’s van noten en chocolade.

Oeganda

Ontmoet David Wamai uit Oeganda, met zijn prachtige 100% biologisch gecertificeerde plantage. Deze plantage was vroeger traditioneel met grote rijen koffieplanten op een dorre grond, maar sinds de samenwerking met Lagaranta is de natuurlijke balans de afgelopen jaren behoorlijk hersteld. Om meer CO2-opname en een rijkere bodem te creëren, zijn er veel verschillende bomen aangeplant. Ook is het aantal gewassen uitgebreid en worden er naast koffie nu ook bananen verbouwd. David bemest zijn gewassen op volledig ecologisch verantwoorde wijze, bijvoorbeeld met natuurlijke mest en compost. Het doel is om een plantage te creëren die volledig in balans is en geen enkele ondersteuning meer nodig heeft. Lagaranta is trots op haar samenwerking met David en de bijdrage die we leveren zijn gemeenschap en het milieu.

In 2023 was David als spreker op de Big Improvement Day op uitonding van Lagaranta, waar hij vertelde hoe je betere koffie kunt drinken; beter voor mens en planeet. Door vele schakels uit de handelketen te halen, komt er geld vrij voor koffieboeren om te investeren in hun gemeenschap en in schonere, regeneratieve landbouw die bodem en klimaat spaart.

Boer David op zijn plantage in Bugisu, Oeganda

Oeganda in feiten

48,5 miljoen

inwoners

1400 - 1800m

hoogte van de plantage

2,8%

van wereldwijde koffieproductie

Afrika

Grenst aan Kenia, Rwanda, Tanzania,
Zuid-Soedan en Congo-Kinshasa

Lagaranta en Oeganda

Boer David Wamai als spreker op de Big Improvement Day 2023 in Den Haag
De plantage van David, gelegen in de Bugisu-regio van Oeganda. Hier wordt koffie op duurzame manier tussen andere planten geteeld.
Kinderen spelen tussen de boerderijen

Lagaranta Uganda Bugisu

De regio Bugisu in Oeganda is beroemd om haar delicate Arabica-koffie. De hellingen van de machtige Mount Elgon (op de grens met Kenya) bieden een perfect klimaat en een vruchtbare, vulkanische bodem. Uganda Bugisu koffie is aromatisch en zoet, met een accent van frisheid.

Brazilië

Onze koffie wordt met grote zorg voor boer en milieu geteeld in het hart van Brazilië, in de regio Cerrado Mineiro. Plantage Fazenda Vitória heeft natuurgebieden die de fauna, flora en bronnen beschermen. Op sociaal vlak krijgen werknemers alle benodigde ondersteuning, training en cursussen om hen altijd up-to-date te houden met hun werkzaamheden. De boerderij beslaat een gebied van 260 hectare op zo’n 950 meter boven zeeniveau. Ze produceren ongeveer 12 duizend zakken koffie per jaar, waaronder onze Yellow Bourbon. Al het werk in de plantages wordt uitgevoerd aan de hand van een milieubewuste planning, waarbij rekening wordt gehouden met vruchtbaarheid, watergebruik en gewasbescherming. De boeren ontvangen technische ondersteuning van agronomen die hen helpen bij het plannen van het beheer van de plantages door de behoeften van elk perceel te evalueren en aan de hand van bodem- en bladanalyses de voedingsstoffen te bepalen die de planten nodig hebben.

Brazilië domineert al 150 jaar de koffiemarkt. Als grootste koffieproducent ter wereld is Brazilië verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de totale wereldproductie. Cerrado Mineiro is een regio in de staat Minas Gerais, gelegen in het zuidoosten van het land. De productie in deze regio is hoog dankzij het relatief vlakke landschap en de ideale klimatologische omstandigheden. De koffie staat bekend om zijn intense aroma en zijn nootachtige en lichtzoete smaakprofiel.
In 2013 hebben de producenten de oorsprongsbenaming “Cerrado Mineiro” verkregen, wat een teken is van kwaliteit en authenticiteit. Consumenten en branders zijn dus verzekerd van het genieten van 100% Arabica-koffie specialty coffee (een blend van voornamelijk Mundo Novo en Catuai) en zodoende dus voldoet aan strenge kwaliteitseisen.

Onze Yellow Bourbon is een prijswinnende koffie en is te vinden in onze heerlijke Colombia-Brasil blend.

De Brasil Yellow Bourbon is een speciaal ras, omdat de koffiebes niet rood, maar geel is

Brazilë in feiten

216,3 miljoen

inwoners

~950m

hoogte van de plantage

32%

van wereldwijde koffieproductie

Zuid-America

Grenst aan Frans Guinee, Suriname, Guyana,Venezuela,
Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië en Uruguay

Lagaranta en Brazilië

De plantage in de Cerrado Mineiro reigo
Een droogfaciliteit voor de koffiebesjes
Een boer op de Santa Catarina plantage

Lagaranta Colombia-Brasil

Blend van twee prijswinnaars beide single origin specialty koffies, beide meerdere jaren uitgeroepen tot winnaar van de Cup of Excellence. Een smaaksensatie waar iedereen blij van wordt, elke dag opnieuw.

Advies? Goed idee!

Wij staan voor je klaar. Vul het formulier in, dan komen we snel bij je terug met advies.

Liever bellen?     070 511 0001