Over Lagaranta

Lagaranta Koffie

Bij Lagaranta streven we ernaar om iedereen te laten genieten van de allerbeste kop koffie, zowel thuis, in het bedrijfsleven, als in de horeca. Onze missie is om de beste bonen van de beste plantages te vinden, zodat jij kunt genieten van de ultieme koffiebeleving. Echter, we gaan graag nog een stapje verder. Ook de boeren in onze herkomstlanden moeten ervan kunnen genieten wanneer we in Nederland een lekker bakje koffie drinken. Daarom werken we nauw samen met en investeren we in onze boeren en hun gemeenschappen.

 

De Hoogste Kwalieit

Voor de hoogste kwaliteit koffie is niet alleen de keuze van de bonen belangrijk, maar ook de timing. Hoe sneller de bonen in de koffiemachine belanden, des te beter ze tot hun recht komen. Helaas duurt dit proces bij de koffie die we in Nederland drinken vaak erg lang; koffie wordt na de oogst nog veel verhandeld voordat het wordt gebrand, en zelfs dan duurt het nog even voordat de koffie in de schappen ligt. Tegen die tijd is veel van de originele smaak verloren gegaan. Sinds 2018 zet Lagaranta zich in om hier verandering in te brengen, door de nieuwe standaard op het gebied van fair trade en kwaliteit te stellen. Dit doen we door directe inkoop, zonder tussenpersonen: we kopen de koffie zo dicht mogelijk bij de bron in en importeren deze zelf naar Nederland. Op deze manier garanderen we een eerlijk en transparant proces, zonder grote voorraden, en leveren we de meest verse premium koffie voor een eerlijke prijs.

Onze vrienden in Oost – Timor, Lacau.

Direct trade & MVO

Extra trots zijn we op een van onze meest waardevolle aspecten: onze échte directe handel. We nemen persoonlijk de tijd om de koffieplantages en bonen zorgvuldig te selecteren en importeren de koffie dus rechtstreeks, zonder tussenpersonen. Dit stelt ons in staat om volledige controle te hebben over de kwaliteit en versheid van onze koffie. Bovendien vermijden we grote voorraden en kunnen we er zeker van zijn dat de koffieboeren een eerlijke prijs ontvangen.

Direct trade garandeert een eerlijke prijs voor de boer en een verser kopje koffie voor u. Het beste voor iedereen.

De lekkerste koffie

Ons assortiment bestaat uit specialty coffees van de allerhoogste kwaliteit, met unieke smaken, waaronder prijswinnaars van de Alliance for Coffee Excellence. Al onze specialty coffees worden met de grootste zorg geteeld, met de hand geplukt en voldoen aan strenge criteria op het gebied van geur, smaak en beleving om de prestigieuze titel ‘Specialty Coffee’ te mogen dragen. Voor liefhebbers van mildere smaken bieden wij ook samengestelde blends aan.

Onze koffies komen ongebrand of vers gebrand aan in Nederland. Hierdoor kunnen we garanderen dat de koffie vers in jouw koffiemachine belandt. Ongeacht je keuze is je koffie gecertificeerd in het land van herkomst, vers en met een volledige traceerbaarheid naar de bron en het oogstjaar.

Boer Manu Oost Timor

Manu met jonge koffieplantjes.

Wat is Specialty Coffee?

Ongeveer 1% van de wereldproductie van koffie is specialty coffee. Het zijn koffiebonen waarvan de prijs niet wordt bepaald door de beurs, maar door hun kwaliteit en zeldzaamheid. De Specialty Coffee Association (SCA) is dé organisatie die alles weet over specialty coffee. Zo zijn er bepaalde richtlijnen opgesteld om de titel specialty coffee te mogen dragen.

Koffie krijgt unieke smaakeigenschappen vanwege de wijze van verbouwen en verwerken van de koffiebonen. Deze unieke smaken moeten nog steeds aanwezig zijn als drankje in je kopje.

Cuppen

Specialty coffee wordt beoordeeld via een proces dat “cupping” wordt genoemd, waarbij de koffie eenvoudigweg wordt geproefd. De Specialty Coffee Association (SCA) heeft een gestandaardiseerde methode ontwikkeld met 11 criteria waaraan specialty coffee moet voldoen (zie hieronder). Het beoordelen van specialty coffee is overigens niet voor iedereen weggelegd. Cuppers zijn ervaren proevers die vaak ook een Q-Grader-certificaat hebben.

Bij cupping wordt de koffie beoordeeld aan de hand van deze 11 criteria, waarbij punten worden toegekend voor elk criterium. In totaal zijn er 100 punten te behalen. Alle koffie van Lagaranta heeft een cuppingscore van ten minste 80, wat ook de SCA minimumvereiste voor Specialty Coffee is.

Advies? Goed idee!

Wij staan voor je klaar. Vul het formulier in, dan komen we snel bij je terug met advies.

Liever bellen?     070 511 0001